3
Sofie Mertens
Opvolger
Vlaams Parlement
Voornaam Sofie
Achternaam Mertens
Leeftijd 39
Geboorteplaats Lommel
Woonplaats Lommel
Sofie Mertens

"Ik wil graag meebouwen aan een betere toekomst voor mijn kinderen én voor alle Lommelaren, Limburgers en Belgen!"


Mijn beroep:
Regioverantwoordelijke CM Limburg

Mijn opleiding:
Bachelor bedrijfsmanagement – optie rechtspraktijk
Master in de rechten

Mijn hobby’s:
Na een drukke dag sport ik graag eventjes. Het meeste hou ik van lopen, zwemmen, wandelen, crossfit en functional crosstraining.

Mijn gezin:
Mama van Floor en Wout

Mijn favoriete plek in Limburg:
De uitkijktoren in de Lommelse Sahara.
Ik ben geboren en getogen in Lommel. Ik kan de natuur en de daarbij horende rust enorm appreciëren en Lommel heeft daar met de Sahara heel wat van. Bovenop de uitkijktoren kan je dit allemaal in één blik aanschouwen met het gekwetter van de vogeltjes op de achtergrond. Zalig!

Een verborgen parel die mensen zouden moeten ontdekken:
De Leyssensmolen in Lommel Kattenbos. Deze staat in de natuur, in een gebied waar je heel mooi kan wandelen en fietsen. Regelmatig passeren de kindjes en ik daar met een picknick of sluiten we een wandeling af in de zeer goede nabijgelegen ijszaak.

Favoriete streekproduct:
Ik heb zoveel favoriete streekproducten maar mijn top 3 zijn de Lommelse stadspraline het glazen huis, Hasseltse speculoos en Limburgse vlaai.

Daarom doe ik aan politiek:
Ik doe aan politiek omdat ik me graag inzet voor anderen. Ik zou heel graag mee bouwen aan een betere toekomst voor mijn kinderen, maar ook voor alle Lommelaren, Limburgers en Belgen.

Dit (grappig) moment uit mijn politieke carrière is me het meest bijgebleven tot nu toe:
Afgelopen gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober 2018 werden mijn postkaartjes pas 6 dagen voor de verkiezingen geleverd. Omdat ik geen ‘campagneteam’ heb, moest ik op amper 4 dagen alle kaartjes nog met de hand schrijven en in de brievenbus gaan stoppen. Die laatste dagen voor de verkiezingen sliep ik amper 2uurtjes per nacht. Toen ik mijn laatste kaartjes in de brievenbussen aan het stoppen was, zag ik plots de tekst op een kaartje. Er stond: ‘Hart voor Limburg. Jij ook?’. Ik plaste bijna in mijn broek van het lachen. Plots besefte ik dat de slogan die ik s ’nachts bedacht had, toch niet zo geweldig was. Sterker nog, het hield gewoon geen steek!

Mijn levensmotto:
‘Wacht niet met genieten tot later want als later vroeger komt, ben je te laat’.


Mijn minst leuke karaktertrek:
Ik kan héééél koppig zijn!

Mijn 3 sterkste kwaliteiten:
Het koppig zijn, is zeker niet altijd negatief. Het is zeker ook één van mijn sterke kwaliteiten want doordat ik soms te koppig ben om iets los te laten, heeft het me ook al heel ver gebracht. Naast het koppige, ben ik een heel sociaal iemand die steeds bereid is anderen te helpen.

Op deze verwezenlijking ben ik het meest trots:
Op mijn twee kindjes. Als ik zie wat een lieve, kleine grote mensjes het al geworden zijn op zo’n korte tijd, dan kan ik alleen maar trots zijn!

Dit laat ik liever aan anderen over:
Wat ik echt, maar dan ook echt niet graag doe is strijken! Dat duurt zo ongelofelijk lang.

Dit onderwerp krijgt volgens mij te veel aandacht in de media:
Persoonlijk vind ik het klimaat heel heel belangrijk. Zelf let ik erop dat ik zo weinig mogelijk plastic koop en al jaren sorteer ik plichtsbewust. Maar… er zijn zoveel mensen die ‘de basis’ niet eens op orde hebben en met de basis bedoel ik: mensen die geen job hebben, geen inkomen, geen degelijke huisvesting, mensen die ziek zijn of die maandelijks elke euro drie keer moeten omdraaien om toe te komen,…’. Hoe kan je dat hele klimaatdebat nog verantwoorden terwijl er in ons eigen land mensen omkomen van de honger?

Hier zou ik meer media-aandacht aan geven:
Het allerbelangrijkste in een mensenleven is een goede gezondheid hebben, zowel op lichamelijk als op psychisch vlak. Zonder een goede gezondheid geraak je nergens, het is het begin van alles in je leven. De media zou van mij zeker wat meer mogen inzoomen op de problematiek rond burn-outs en chronische ziektes zoals CVS, fybromyalgie,… en de daarmee samenhangende farma-industrie.
Armoede is een ander onderbelicht probleem in ons land. Er zijn zoveel mensen-alleenstaanden en gezinnen- die in armoede terecht komen, bijvoorbeeld door een stom ongeval.

De laatste film die ik gezien heb:
K3 Love Cruise. Samen met de dochter

Deze film heeft me het meest geïnspireerd:
Serendipity.
Ik hou wel van een vleugje romantiek en in deze film gaat het er om dat er een aantal dingen in je leven gebeuren omdat ze voorbestemd zijn om te gebeuren. Zelf ga ik ervan uit dat, wanneer bepaalde zaken mijn pad kruisen, het zo heeft moeten zijn. Ik zie het dan als kansen die je met beide handen moet grijpen.

Deze song of artiest maakt mij altijd goedgezind:
Alle goede meezingers!

Sofie in één zin:
Ik ben een sportieve madam die geen uitdaging uit de weg gaat en die altijd probeert anderen gelukkig te maken.
Waarom Limburg een
voorbeeld is voor Vlaanderen?
Wouter
Wij kiezen voor Limburg, dé provincie bij uitstek met een hoge levenskwaliteit. Daarom is Limburg nodig en mag het niet worden afgebouwd. In tegendeel: meer Limburg betekent meer levenskwaliteit. Er gaat veel geld naar de grootste steden. Wij vragen een duidelijke bijsturing van het gemeentefonds, waar de Limburgers recht op hebben.
Jo
Op die manier kan provincie Limburg meer middelen binnenhalen en wegen op Vlaams en federaal beleid opdat we in Limburg de beste regio kunnen blijven om te leven, wonen en werken. We willen op vele gebieden een voorbeeld voor Vlaanderen blijven en verder voorsprong nemen. Een regio op mensenmaat waar alle Limburgers kunnen blijven genieten van de warmste provincie van het land. Ook ná 26 mei.