Ons Limburgplan

Wij kiezen voor Limburg, dé regio bij uitstek van levenskwaliteit. De provincie van redelijke mensen. De provincie van stille én harde werkers. Van innovatie. Een prachtige regio van warme mensen waar iedereen zichzelf kan zijn. Ook na 26 mei willen we goed, gezond én gerust kunnen leven in Limburg. We willen op vele gebieden een voorbeeld voor Vlaanderen blijven en verder voorsprong nemen.

GEEN verplichte fusies

CD&V ligt aan de basis van 7 succesvolle fusies van gemeenten. De basis hiervoor was draagvlak van onderuit en niet een verplichting van bovenaf. Er zijn opgelegde fusies uit 1976 die na 40 jaar nog steeds niet verwerkt zijn. Je kan niet door een muur lopen, behalve als er een deur in zit.

Maar dat betekent niet dat wij blind zijn voor de grote uitdagingen waarvoor onze lokale besturen staan. Uitdagingen op vlak van vergrijzing, mobiliteit, veiligheid etc. confronteren onze kleinere besturen steeds vaker met hun beperkingen op vlak van capaciteit, expertise en financiële mogelijkheden. Een grotere schaal is nodig. Maar respect voor identiteit is dat ook. Vrijwillige fusies moeten kunnen blijven rekenen op een financiële bonus, maar ook nieuwe samenwerkingsverbanden moeten financieel beloond worden.

Kortom. Kleine gemeenten versterken we van onderuit, niet d.m.v. een dictaat vanuit het Martelarenplein (of Schoon Verdiep).

Goed, gezond en gerust leven voor alle Limburgers.

Gezond leven
Goed leven
Gerust leven