Ons Limburgplan

Wij kiezen voor Limburg, dé regio bij uitstek van levenskwaliteit. De provincie van redelijke mensen. De provincie van stille én harde werkers. Van innovatie. Een prachtige regio van warme mensen waar iedereen zichzelf kan zijn. Ook na 26 mei willen we goed, gezond én gerust kunnen leven in Limburg. We willen op vele gebieden een voorbeeld voor Vlaanderen blijven en verder voorsprong nemen.

Geen enkele Limburger mag twijfelen aan het belang én de kracht van de provincie Limburg, LRM en LSM

Voor CD&V is het duidelijk: Limburg is nodig, de provincie Limburg is nodig! Het verleden heeft aangetoond dat een sterk Limburg essentieel is voor het opvangen van tegenslagen. Limburg is tevens de krachtenbundeling van vele steden en gemeenten om bovenlokale uitdagingen aan te gaan. Op die manier vormt Limburg ook een sterke en essentiële tegenbeweging voor de ontwikkelingen in de Vlaamse ruit. Enkel een sterk Limburg kan optimaal profiteren van de ligging in Vlaanderen als poort naar Duitsland en Nederland en met een sterke as met Leuven én de internationale centrale ligging in Europa. We kiezen resoluut voor een provincie als een volwaardig bestuursniveau tussen het lokale en het Vlaamse niveau. De afstand tussen burgers en het bovengemeentelijk niveau met het gewest en de federale staat is te groot.

De provincie is voor ons een volwaardige regisseur van het streekbeleid in Zuid-Limburg, West-Limburg, Noord-Limburg, Midden-Limburg en het Maasland.. We willen in de volgende legislatuur verder fors investeren in verblijfstoerisme want hier zijn we een voorbeeld voor Vlaanderen. 330 miljoen wordt er in Limburg omgezet. In 2017 werd knooppunt 91 aan Bokrijk verkozen tot meest populaire fietsknooppunt van Vlaanderen en in 2018 won het de ‘World Landscape Architecture Award’ in Australië. Fietsen door het water, de bomen, de heide of de mergelgrotten. Het zijn allemaal projecten die erfgoed, cultuur en ontspanning aan elkaar verbinden en de levenskwaliteit in Limburg onderstrepen. 1 op 10 jobs in Limburg situeren zich vandaag in de economie van de vrije tijd. We moeten hier verder op inzetten!

Limburg is nodig, maar ook de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en de stichting Limburg Sterk Merk (LSM), die via dividenden van LRM investeert in maatschappelijke hefboomprojecten, zijn van levensbelang voor onze provincie. De definitieve verankering van beide organisaties in Limburg is noodzakelijk voor het behoud van onze welvaart en economische groei. In de periode 2014 – 2017 investeerde LRM bijna 300 miljoen gespreid over 284 dossiers in 5 domeinen (gezondheid en zorg, ruimte en beleving, slimme maakindustrie, duurzame samenleving en technologie en diensten). In dezelfde periode realiseerde LRM d.m.v deze investeringen 4664 nieuwe jobs in Limburg! Corda Campus huisvestte einde 2017 200 bedrijven en meer dan 3500 werknemers. Tegen 2020 wordt verwacht dat dit aantal stijgt naar 5000 werknemers. In de 7 incubatoren die actief zijn, zijn 264 bedrijven actief die bijna 1000 jobs vertegenworodigen. LSM investeerde sinds haar oprichting in 2008 meer dan 300 miljoen in maatschappelijke hefboomprojecten. Zo investeerde we via LSM maar liefst 100 miljoen Limburgse middelen in de uitbouw van de UHasselt, 20 miljoen in het Nationaal Park Hoge Kempen (het enige Nationaal Park in Vlaanderen!), 60 miljoen in de vrijetijdseconomie, 30 miljoen in ons uniek incubatorennetwerk en inmiddels meer dan 30 miljoen in projecten die de zorg voor onze Limburgers wisten te versterken. Ook in cultuur (Z33) en projecten ter versterking van de klimaatneutraliteit (Bosland) werden de voorbije jaren heel wat LSM middelen geïnvesteerd.

Goed, gezond en gerust leven voor alle Limburgers.

Gezond leven
Goed leven
Gerust leven