Onze voorbeelden
voor Vlaanderen
Wouter Beke
Leopoldsburg

Elektrificatie van de spoorlijn Mol-Hasselt
Dit is een uitstekende, maar ook broodnodige investering in het openbaar vervoer voor Leopoldsburg en voor heel Limburg. Het zorgt ervoor dat alle passagierstreinen in Limburg voortaan elektrisch zullen rijden. Goed voor de reiziger, voor het klimaat en voor de portemonnee. Het toont aan dat we hier wel degelijk belangrijke zaken in beweging kunnen zetten, letterlijk en figuurlijk. Het verbinden van Limburg en de Limburgers is voor ons dan ook een topprioriteit!
Lode Ceyssens
Oudsbergen

Vrijliggende fietspaden
Omdat we moeten inzetten op de fietsveiligheid van elke fietser. Bij CD&V pleiten we voor vrijliggende fietspaden daar waar het kan en veilige fietsverbindingen tussen verschillende dorpskernen.
Ilse Wevers
Oudsbergen

Duinengordel
De Duinengordel is een uitgestrekt natuurgebied in Limburg. Veel mensen komen hier voor de rust, om te wandelen, te sporten … De mooie natuur die Limburg te bieden heeft, moeten we zeker koesteren en zoveel mogelijk 'in the picture’ zetten. Ook de Oudsberg ligt in de Duinengordel. Dit is de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen.
Anita Meerten
Kinrooi

WZC Zorgvlied
Het woonzorgcentrum werd volledig vernieuwd en uitgebreid van 64 naar 98 bedden. Zo kunnen nog meer bewoners genieten van een gezellige thuis met alle voorzieningen die vandaag gangbaar zijn.
Vera Jans
Lanaken

OPZC Rekem
Het Vlaams Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Rekem, waar goede psychiatrische zorg en innovatief onderzoek elkaar aanvullen.
Jo Brouns
Kinrooi

Agropolis
Agropolis is de eerste land- en tuinbouwincubator van Vlaanderen. Hier zet de gemeente Kinrooi volledig in op innovatie en research rond landbouwgerelateerde activiteiten. Duurzaamheid en economische haalbaarheid staan hierbij voorop zoals irrigatie, warmte- en koudenet, aquacultuur, het vervangen van pesticiden door natuurlijke vijanden, onderzoek en ontwikkeling van medicinale cannabis, enz.
Inge Moors
Bilzen

Doortocht van de Demer
De provincie Limburg richtte samen met de stad Bilzen het traject van de Demer doorheen het stadscentrum opnieuw in. Dit voorkomt in grote mate toekomstige wateroverlast in Bilzen en maakt de Demer terug zichtbaar in de stad.
Tom Vandeput
Hasselt

Corda Campus
De dynamische bedrijvensite van Corda Campus biedt vandaag werk aan 200 innovatieve bedrijven en meer dan 3.000 medewerkers. Startups en scale-ups vinden in de Corda Incubator kantoorruimtes en een indrukkend netwerk. De voormalige Philipssite bruist van de creativiteit.
Evelyne Stassen
Tongeren

Kroningsfeesten

De Kroningsfeesten – ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap – vinden om de 7 jaar plaats in onze eerste stad. De processie trekt 4 keer door de Tongerse straten, met als apotheose het avondspel op de Grote Markt. Het Kroningscomité, deelnemers van alle leeftijdscategorieën, duizenden vrijwilligers … kunnen rekenen op een enorme appreciatie van zo’n half miljoen toeschouwers. Een traditioneel feest, uniek in z’n soort, waar alle Tongenaren naar uitkijken, een intense voorbereiding, een groot gevoel van trots en verbondenheid dat de sociale cohesie in onze stad bevordert. Niet voor niets erkend als immaterieel cultureel erfgoed, als je het mij vraagt!

An Christiaens
Tongeren

De openlegging van de Jeker
Overal in Europa herovert water de stadscentra en zo ook in de eerste stad. De Jeker is een van de natuurlijke troeven voor een leefbaar en levendig Tongeren. Met de openlegging zal hij in september, na meer dan een halve eeuw, opnieuw door de stad stromen. De rivier vormt de schakel tussen de Tongerse binnenstad en het stadspark, tussen natuurgebied de Kevie en cultuurcentrum De Velinx. De oevers worden getransformeerd tot groene ontmoetingsplekken waar bezoekers en bewoners volop kunnen ontspannen. Ook stadspark De Motten wordt zo een volwaardige groene long in de stad. Het project is een katalysator voor stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit en brengt sfeer en beleving in de stad. De Jeker maakt inherent deel uit van de Tongerse geschiedenis en we mogen fier zijn dat we die opnieuw tot leven brengen.
Erik Van Roelen
Halen

Twinsporten

Twinsporten is een gezamenlijke sport- en animatiedag voor personen met en/of zonder handicap. Het is een organisatie van de Gehandicaptenraad in samenwerking met de verschillende adviesraden, vele Halense verenigingen en Stad Halen. Om de 2 jaar maken we er een aangename en spectaculaire dag van. Er is een ruim aanbod van verschillende activiteiten! Groepjes, samengesteld uit een 6-tal personen met en zonder handicap, kunnen kiezen uit de verschillende activiteiten, proeven van lekkere dingen en samen genieten. Iedere deelnemer krijgt bovendien een fijne attentie, een broodjesmaaltijd met soep, een ijsje, een pannenkoek, drankbonnetjes ... en dat volledig gratis, net zoals de rest van de dag. We kunnen telkens rekenen op een 600-tal vrijwilligers om de honderden personen met een beperking een onvergetelijke dag te bezorgen.

Sofie Herremans
Zutendaal

Bezoekerscentrum Lieteberg

Het centrum is een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Er zijn talrijke activiteiten en opleidingen te midden van het groene landschap. Het blote voetenpad is ongetwijfeld een van de bekendste in zijn aard. Daarnaast zijn de vlinderkoepel en het interactieve insectenmuseum zeker een bezoekje waard. Wat veel mensen niet weten, is dat de Lieteberg zich ook inzet voor de sociale economie.

Hanne Kellens
Houthalen-Helchteren

Greenville

Het voormalige hoofdgebouw van de steenkoolmijn van Houthalen werd omgevormd tot Greenville, incubator voor ecologische bedrijven. Hierbinnen gaan verleden en toekomst hand in hand: de vaste tentoonstelling doet je kennismaken met het boeiende mijnverleden, de groene startups maken de brug naar het ecologische karakter van deze site. In de ‘achtertuin’ van Greenville rijzen de twee belfleurs van de mijn op, door hun symmetrische plaatsing de mooiste van Limburg, toch? Het is belangrijk om deze schachtbokken in hun oorspronkelijke staat en schoonheid te herstellen: dit immaterieel erfgoed is van onschatbare waarde en moeten we te allen tijde bewaren voor onze toekomstige generaties.

Petronella Zelissen
Maaseik

Ziekenhuis Maas en Kempen
Het nieuwe ziekenhuis, dat een capaciteit van 226 bedden heeft, is het eerste uitgestrekte laagbouwziekenhuis in Vlaanderen. Het unieke bouwconcept bestaat uit 5 grote bouwdelen en is volledig geïntegreerd in het omliggende groene landschap. De infrastructuur maakt het mogelijk om de (zorg)processen op de meest veilige, kwalitatieve en doeltreffende wijze te organiseren. De ultramoderne communicatietechnologie in het nieuwe gebouw draagt bij tot een efficiënte werking en verhoogt de veiligheid. Onafgezien van de ruime omvang, behoudt ZMK haar typerende kleinschalige en huiselijke sfeer. Dit ziekenhuis waarborgt voor de verre toekomst zorg op hoog niveau voor Maaseik en omstreken.
Steven Matheï
Peer

Fietsstraat centrum
In een heel intensief participatieproces met inwoners, handelaars, gebruikers van het centrum en met professionele input van een studiebureau werd beslist om de rijweg (oorspronkelijk met fietsonvriendelijke kasseien) in het historisch centrum van Peer om te vormen tot fietsstraat. Hierdoor blijft het centrum bereikbaar voor iedereen (ook auto), maar is de fiets Koning. Tegelijk werd een trajectcontrole ingevoerd om de snelheidsbeperking af te dwingen. Dit project heeft ervoor gezorgd dat het fietsen in #StadPeer bij inwoners en bestuur heel belangrijk werd. Zo werd Peer in 2018 tweede in de verkiezing tot fietsgemeente van het jaar.
Sigrid Cornelissen
Peer

Scholencampus

In Peer zijn de lagere school, middelbare school en het internaat geherlokaliseerd naar een nieuwe campus (1200 leerlingen). Daarbij werd een sporthal gevoegd, die in samenwerking met Stad Peer groter werd gemaakt. De sporthal wordt tijdens de schooluren gebruikt door de scholen, na de schooluren door de Peerse verenigingen. Dit is het derde grootste DBFM project scholenbouw in Vlaanderen en een perfect voorbeeld van een brede school. Resultaat is een prachtige campus waarbij het verkeer in de rand blijft en het middengebied werd omgevormd tot een groot park.

Veerle Heeren
Sint-Truiden

DronePort

Ik ben fier op DronePort. Het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat – kortweg SALK – zocht na de sluiting van Ford Genk naar nieuwe initiatieven om de economie in Limburg te versterken. Als stad zijn we er samen met de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en in tweede fase POM-Limburg en JKInvest, in geslaagd om de dronewereld naar het industrieterrein in Brustem te halen. De oude luchthaven van Brustem krijgt zo een nieuw hoofdstuk. Droneport geeft ondernemers uit de UAV-industrie de mogelijkheid om te groeien en zorgt voor heel wat jobs in eigen streek. DronePort zet niet alleen Sint-Truiden, maar gans Limburg en Vlaanderen op de Europese kaart; de Limburgers kunnen terecht fier zijn op dit fantastisch project.

Liesbeth Maris
Houthalen-Helchteren

Speeltuin in de Steenbergwijk
Een superleuke en mooie speeltuin in het midden van de diverse wijk Steenberg. Het initiatief groeide van onderuit via enkele betrokken mama’s. Heel wat organisaties en mensen zetten hun schouders onder dit initiatief en het is een voorbeeld voor heel de gemeente en ver daarbuiten! Op deze manier komen mensen uit de buurt samen in een duurzame omgeving.
Bekir Kablan
Tessenderlo

Stiltepad en stiltegebied Gerhagen
Het stiltegebied Gerhagen was het eerste stiltegebied in Vlaanderen dat het Vlaamse kwaliteitslabel voor stiltegebieden mocht ontvangen. Het is dan ook een bijzonder rustig plekje, midden in het groen. Aan het Bosmuseum kan je vertrekken op één van de twee uitgestippelde stiltewandelingen. Op de stiltepaden werden ook enkele belevingselementen geplaatst (ligbank, hangmat, touwparcours om met de ogen dicht te wandelen, ...) zodat je de stilte zo goed mogelijk kan ervaren. In het Bosmuseum kan je, best vóór je stiltewandeling, nog even in de 'geluidscabine' kruipen. Daar kan je aan den lijve het effect van geluid en stilte op je eigen lichaam testen en leer je alles over geluid en stilte.
Pieter Konings
Kortessem

Hemelspark

In een voormalig privaat exotisch vogelpark is er een natuureducatieve speelzone 'Hemelspark' ontwikkeld. De hoofddoelstelling van het Hemelspark is het spel op zich. Lekker spelen in de natuur, in bomen klimmen, hutten bouwen, kliederen met water... Kinderen kunnen er zich kunnen uitleven en spelenderwijs de geheimen van de natuur ontdekken. Hierbij is gestreefd naar een goed evenwicht tussen de bestaande natuurlijke elementen (bos, water en weide) en nieuwe speelelementen en bezoekersvoorzieningen. Door zijn ligging is het Hemelspark ook geschikt als wandelzone voor mensen die vanuit het dorpscentrum een ommetje willen maken. Een derde doelstelling is natuureducatie voor de nabijgelegen scholen.

Tom Cox
Hasselt

Leonhuis
Leon staat voor Leren en Ontwikkelen. Het Leonhuis is een leer- en ontwikkelingsconcept dat de maatschappelijke emancipatie beoogt van alle inwoners in een buurt / wijk ten behoeve van hun eigen ontplooiing en die van hun onmiddellijke en de grotere samenleving.
De principes van de katholieke dialoogschool, de brede school én de innovatieve school krijgen in het Leonhuis concreet gestalte. Het uitgangspunt is een unieke verwevenheid van onderwijs, zorg, ouder- en buurtbetrokkenheid.

Goed, gezond en gerust leven voor alle Limburgers.

Gezond leven
Goed leven
Gerust leven